Wat is Aromatherapie

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren.

Doordat essentiële oliën sterk geconcentreerd zijn, hebben ze een zeer krachtige werking op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zo worden ze ook professioneel ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie.

Essentiële oliën kunnen een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Door de structuur van vluchtige, aromatische moleculen kunnen de oliën snel door de celmembranen heen dringen, kunnen ze bloed en weefsels passeren en de cellulaire functies verbeteren.

Het ruiken van geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl anderen meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën
(door middel van een diffuser), kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren en bacteriën. Een diffuser is de snelste en makkelijkste manier om van essentiële oliën gebruik te maken. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren werken in op het onderbewuste en brengen een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht. Verder kun je het toepassen huid en haar, de spieren en gewrichten, het hart en vaatstelsel, de luchtwegen en het zenuwstelsel.

De huid: is het grootste orgaan van ons lichaam. Veel innerlijke klachten komen uiteindelijk door de huid naar buiten zoals allergieën, eczeem, acne, schimmels, of andere huidaandoeningen. Vaak heeft dit te maken met een ophoping van gifstoffen in het bloed, hormonale schommelingen of emotionele problemen. Of de huid raakt beschadigd door wondjes.

Het haar: Heeft in de dierenwereld nog steeds een duidelijke functie: als vacht beschermt ze tegen kou en warmte. Vandaar dat aromatherapie uitermate geschikt is voor dieren.

Spieren en gewrichten: Als we ouder worden kunnen we last krijgen van allerlei reumatische aandoeningen, artritis of jicht. Of tijdens het sporten kun je verstuiking en spierpijn op lopen. Met behulp van verschillende massagetechnieken kan de olie dan prima verlichting bieden.

Hart en vaatstelsel: Het hart is onze belangrijkste spier en pompt het bloed door ons hele lichaam. Via de longen of door de huid. Zo kunnen oliën stimulerend of regulerend werken op de bloedsomloop

Wat is aromatherapie massage

Bij een aromamassage wordt gebruik gemaakt van een basisolie waaraan 100% natuurzuivere etherische oliën worden toegevoegd. De samenstelling kan per persoon verschillen omdat de te gebruiken olie wordt afgestemd op de client en het doel van de massage. Een aromamassage heeft een diepere werking dan een gewone massage omdat ze ook op de psyché doorwerkt. De aroma’s spelen een centrale rol. Je ziet, hoort, ruikt, voelt en denkt weer helderder.

Voor wie is aromatherapie massage

Aromamassage is uitermate geschikt voor mensen die last hebben van lusteloosheid, moeheid, depressiviteit, hoofdpijn of migraine, rugpijn, nek- en schouderpijn, algemene stressklachten en tal van andere lichamelijke of geestelijke klachten. Maar ook wanneer je gewoon eens fijn wilt ontspannen is aromamassage zeker een aanrader.