Voor iedereen is het mogelijk om de conditie op de te bouwen, zowel leeftijd als lichamelijke problemen hoeven geen belemmering te zijn. Het geheim van het opbouwen van een goede conditie is te weten op welk niveau je moet trainen. Maak daarom gebruik van onze App  EC-HRV test, zowel voor rust als voor inspanning.

Trainen voor een Marathon? 14 kilometer trainen is genoeg om een hele marathon te kunnen lopen.

De meeste duursporters weten tegenwoordig hun niveau maar juist de beginnende sporter weet dat niet en die heeft het het hardste nodig. Over het algemeen denkt men dat als je maar flink zweet, hijgt en spierpijn hebt de volgende dag, dat het dan goed is geweest.

Het beroemde omslagpunt ligt op de overgang naar de verbranding zonder zuurstof. Een duursporter zal meestal net onder het omslagpunt willen trainen, al dan niet gebruik makend van een hartslagmeter. 

Het probleem is alleen dat je niet ongestraft iedere dag op dit niveau kunt trainen. Maximaal eenmaal in 48 uur. Dit komt omdat de glucosevoorraad 48 uur nodig heeft om zich op te bouwen en als er te vroeg weer getraind wordt, dan kan de maximale opbouw niet plaatsvinden. De conditieopbouw kan hierdoor stagneren of zelfs negatief worden.

De volgende punten zijn van belang om te weten:
Capaciteiten in de sport hangen af van de maximale zuurstofopname, voor een deel is dit train baar maar voor het grootste deel erfelijk bepaald. Door een maximale belastingsproef te ondergaan op een fiets of een loopband, kun je de maximale zuurstofopname te weten komen. Nog belangrijker is de zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht.

Hardlopen heeft een positief effect op je brein, stressniveau en emoties. Laat je hersenen niet zitten
‘Bewegen heeft voordelen bij elke psychische klacht. Van angsten, psychose, en agressiviteit tot aan stress, vermoeidheid, slapeloosheid of een verslaving. Door te bewegen, functioneren je hersenen beter. Maar het omgekeerde geldt dus ook: door een te kort aan beweging, krijg je klachten. Laat je hoofd dus niet zitten.

Bij veel mensen met burn-out, ME of het chronische vermoeidheidssyndroom zien we dat de sympathicus overuren draait en dat de parasympaticus nauwelijks actief is. Het gaspedaal wordt continu ingetrapt en het lichaam krijgt geen gelegenheid zich te herstellen. Dit is een puur lichamelijke reactie op (psychologische) stress, verdriet of trauma’s. Deze reactie kun je afleiden uit de HRV en dat is meetbaar.

De verbranding van vet en glucose met zuurstof is zeer belangrijk voor een duursporter. Bij een lage inspanning zal men voornamelijk vetten verbranden. Naarmate de inspanning hoger wordt, zal men meer glucose gaan verbranden tot het moment komt dat ook dat niet meer toereikend is en men gebruik moet maken van een ongunstige verbrandingsvorm zonder zuurstof en met afvalproducten (melkzuur). Eenmaal gebruik makend van deze verbranding houdt men de belasting niet lang meer vol.

Maak een afspraak voor een inspanningstest € 85,– met gratis boek De Marathon Revolutie en trainingsschema naar keuze:                 5km  10km   21km  of  42km. (Actie is geldig tot 15 januari 2021.)                 

Haal meer uit je zelf door op de juiste hartslag te trainen.