Wat gebeurt er in ons lichaam met stress en onrust?

Veel functies in ons lichaam worden volledig automatisch en onbewust aangestuurd zoals:

adem1

Over deze functies hoeven we niet na te denken. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het handhaven van de juiste balans van de bovengenoemde lichaamsfuncties. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 delen:

  1. HET SYMPATHISCHE DEEL “GASPEDAAL”.
  2. HET PARASYMPATISCHE DEEL “REMPEDAAL”.

Sympaticus: De sympaticus is een deel dat we kunnen vergelijken met het gaspedaal van een auto. Als  de sympaticus geactiveerd wordt gaat de ademhaling sneller,de hartslag gaat omhoog, de doorbloeding stagneert en de spijsvertering staat stil. Er komt adrenaline vrij met als doel om pijn en vermoeidheid tijdelijk niet of minder te voelen Zo kunnen we vluchten voor een leeuw. Tot het gevaar weg is en we weer bijkomen van de  schik. Nu wordt de sympaticus geactiveerd bij stress, verdriet, trauma`s en zorgen. Deze oorzaken kunnen echter veel  langer aanhouden waardoor het lichaam geen herstel krijgt.

Parasympaticus: De parasympaticus is hert deel dat we kunnen vergelijken met het rempendaal van een auto. Als de parasympaticus geactiveerd wordt, gaat de ademhaling langzamer en minder diep, de hartslag daalt, de doorbloeding komt op gang, evenals de spijsvertering. De parasympaticus is belangrijk bij herstel, rust en aanvulling van energievoorraden.

Bij stress gebeurt er in het lichaam het volgende:
Er wordt meer adrenaline aangemaakt met als gevolg een verhoogde cortisol (stresshormoon) productie, waarbij zowel de ademhaling als de hartslag versnelt. Dit is een gezonde situatie, men wordt zeer alert en kan snel reageren. Het moet echter kortdurend zijn anders kan het tot blijvende verstoring van de ademhaling leiden en uiteindelijk tot veel klachten.

  • Door stress en emoties gaat het lichaam in de vecht/ vluchtstand staan en dit leidt tot lage koolzuurwaarden in het bloed.
  • Deze lage koolzuurwaarden in het bloed kunnen leiden tot andere klachten zoals: concentratieproblemen, onrust in het lichaam, paniek, overal tegen op zien, vergeetachtigheid, duizeligheid, hoofdpijn, stijfheid etc.
  • Daarbij komt het onnodige verbranden van teveel glucose, wat kan leiden tot ernstige vermoeidheid en gevoel van uitputting. Deze klachten gaan altijd gepaard met een verkeerd adempatroon.

 

Waarom vermoeidheid?
We halen de verkeerde potjes leeg; Vet hebben we voor vele dagen en Glucose 1 à 2 uur.

adem2

  • In rust 100% vetverbranding.
  • Bij fitness en joggen 50% vet 50% suiker.
  • Tijdens het hardlopen 100% suiker.
  • En bij sprinten krijg je verzuring.

Het lichaam gaat ‘s nachts automatisch door met de door stress opgebouwde chronische hyperventilerende ademhalingswijze.